כשמטופלים חדשים קובעים טיפול בקליניקה, השאלות הראשונות שלהם בדרך כלל דומות – אם צריך להביא סיכומים רפואיים או בדיקות מעבדה; בתוך כמה זמן תורגש הטבה במצב; ואם יש לי כמטפל ניסיון במצב שממנו הם סובלים.
בדרך כלל בשלב זה אני מכחכח בגרון ומסביר שאצלנו הסינים, זה לא בדיוק עובד ככה. באופן כללי, תפיסת המחלות ברפואה הסינית היא שונה בתכלית מהגישה המערבית המודרנית.
בפשטות, כל יציאה מאיזון יכולה לגרום תופעות לוואי שונות ומשונות שלכאורה אין ביניהן שום קשר, אבל בפילוסופיה הסינית התופעות משויכות לתפקוד של איבר מסוים או ערוץ אנרגטי מסוים. כל יציאה מאיזון יכולה להתבטא בכמה רבדים – פיזיים כמובן, אבל גם אנרגטיים ורגשיים.
למשל, אדם שסובל מעצבנות או "פתיל קצר", בעיות בזרימת דם או גפיים קרות וקושי בשאיפת אוויר עלול לסבול בעצם מבעיה בתנועת הכבד. במצב חמור של בעיה זו ייתכן שנראה פעילות גבוהה של אנזימי כבד או כבד שומני. כלומר המנגנון הפגוע בכבד החמיר עד כדי כך שהתופעות האנרגטיות הפכו לפיזיות.
החוכמה הגדולה ברפואה הסינית היא לטפל בבעיות עוד לפני שהן מחמירות עד כדי כך שהן מתבטאות ברמה הפיזית. ככתוב ב"ספר הדאו": "טפל בקשֶה בעודו קל, טפל בגדול בעודו קטן". זו התורה כולה. יש שיכנו זאת "רפואה מונעת".
אנחנו נדרשים להיות באיזון כל הזמן, כמו לוליין הצועד על חבל דק – כל הזמן לתקן את עצמנו ולהתאים את עצמנו לסביבה.
כעת נחזור לשאלות שאותו מטופל דמיוני שואל בטלפון לפני הטיפול הראשון:
האם צריך להביא בדיקות מעבדה או סיכומי רופא?
ודאי! כך אוכל להבין מנגנונים ותהליכים שונים בגוף המטופל, ונקבל נקודת ייחוס לשיפור. עם זאת, נתונים אלו לא קובעים איזה טיפול אבחר לתת ולא את חומרת המצב או הפרוגנוזה של המטופל. זה פשוט מדד אחד מתוך כמה עשרות שמובאים בחשבון בתהליך האבחון. אני לא חייב אבחון מערבי כדי להתחיל טיפול, אבל זה בהחלט יכול לעזור.
כמה זמן ייקח עד שאחוש הטבה?
זאת שאלת מיליון הדולר ולצערי אין עליה תשובה חד-משמעית. התשובה תלויה בהמון משתנים ועד שלא אראה את המטופל, אערוך אבחנה מלאה וטיפול אחד או שניים, לא אוכל לדעת, משום שכל אדם מגיב אחרת לטיפול, וכל בעיה היא שונה, אישית ומורכבת, ואין לי דרך לאבחן אותה מראש, לפני בדיקה פיזית.
האם יש לי ניסיון בטיפול ב…?
זאת שאלה שעם השנים אני שמח לענות עליה ברוב המקרים "כן", לצד "אבל" מאוד גדול. ה"אבל" נובע מהסיבות שציינתי קודם – אין מקרה אחד דומה למשנהו. מובן שעם הניסיון משתפרת היכולת לדייק את הטיפול לכל אדם ולכל מקרה ספציפי. הניסיון נותן בידיי קשת כלים וגישות רחבה יותר שמאפשרת לי לטפל בצורה אפקטיבית יותר, בלי שום קשר לבעיה הספציפית של האדם.
אז מה המשתנים שאני מביא בחשבון, פרט לתלונה של המטופל?
חלק מרכזי מאוד הוא האדם עצמו – מנגנוני העבודה שלו במצב תקין ומאוזן. לכן אני עורך תהליך שנקרא תשאול, ובו אני שואל שאלות על כלל המערכות השונות בגוף – נשימה, שינה, תזונה, עיכול ועוד.
הגורם השני בחשיבותו הוא המפגש בין האדם ל"מחלה", כלומר איך אותו מטופל ספציפי, בצורה הייחודית שבה הוא והגוף שלו פועלים, מגיב לאותו גורם מחלה. התגובה של אדם אחד לשפעת שונה מתגובתו של אדם אחר. התגובה דומה, אבל בטווח הארוך היא עשויה להשפיע על מערכות שונות – אצל האחד תושפע יותר הנשימה, אצל השני העיכול ואצל השלישי התגובה תתבטא בכאבי שרירים. מובן שהנגזרת של הטיפול שונה בכל מצב.
הגורם השלישי הוא המחלה עצמה. ההגדרה "היבשה" ממקדת אותי במערכת מסוימת בשלב הראשון, ומשם אני צולל פנימה. דלקת ריאות היא לאו דווקא בעיה סינית באיבר ריאות. ייתכן שהבעיה היא תפקוד לקוי של אחד האיברים או הערוצים שמזינים את הריאות, מה שיוצר חולשה בריאות ואז המחלה מתיישבת שם בקלות.
הקסם מתרחש כשמבינים את האדם ואת המחלה. כך אני יודע כיצד לתרום לריפוי של האדם, עד להיעלמות המחלה.
אתם מוזמנים לשמוע עוד על אבחון ברפואה הסינית בפודקאסט "חכם סיני פעם אמר".
תהיו בריאים